Hieronnasta

FAKTAA 

Rasittunut lihas lyhenee ja kiristyy, josta seuraa lihaksen aineenvaihdunnan heikkeneminen (kuonat eivät poistu ja ravinteet ei pääse lihakseen). Tämä puolestaan heikentää lihaksen elastisia ominaisuuksia, jolloin liikeradat lyhenevät. Koira alkaa tällöin liikkua huonosti ja kuorimittua väärin.

Hieronta yhdistettynä lihasvenyttelyyn auttaa lihasten elastisten ominaisuuksien ylläpitämisessä kuin myös niiden parantamisessa.

Vaurioitunut lihas voi arpeutuessaan muodostaa kiinnikkeitä. Akuutin vaiheen jälkeen tapahtuvalla hieronnalla arpikudosten muodostumista voidaan vähentää.

Lihaskireydet sekä erilaiset jännitystilat voivat aiheutua myös virheellisestä lihastasapainosta. Jatkuva lihasjännistys heikentää lihaksen verenkiertoa ja aiheuttaa siten lihaksessa hapen puutetta ja kuona-aineiden kasaantumista. Nämä yhdessä aiheuttavat koirassa kipua! Koira voi ilmentää kipua monin tavoin, mutta tekee sen kuitenkin aina fyysisesti (käyttäytymisen muutoksina). Muutokset ovat hyvin koirakohtaisia (esimerkiksi jotkut koirat muuttuvat hyvin haluttomiksi ja toiset taas menevät ylikierroksilla).

MILLOIN KANNATTAA KOKEILLA HIERONTAA?

Aktiivisten koirien (kilpa-, harrastus- ja / tai työkoirat) kohdalla kannatta hieroa ennaltaehkäisevässä mielessä tai jos ilmenee lihasperäisiä ongelmia sekä myös vanhempien vammojen hoidossa. Jos koiralla ilmenee palautumisongelmia rasituksen jälkeen, voi apu löytyä hieronnasta. Leikkausten jälkeen surkastuneita lihaksia voidaan hieronnalla aktivoida. Leikkauksen jälkeinen hoitosuunnitelma tulisi kuitenkin aina ensin tehdä eläinfysioterapeutin kanssa ja vasta sitten hierojan kanssa, kun kuntoutus on edennyt siihen vaiheeseen ja lupa hierontaan eläinfysioterapeutilta on saatu. Leikkausten tai kuntoutusta vaativien vaivojen hoidossa tulisi suunnitelma aina tehdä yhteistyössä eläinfysioterapeutin / hoitavan eläinlääkärin kanssa.

HIERONNAN YLEISIMMÄT VAIKUTUKSET

* Verenkierto ja aineenvaihdunta vilkastuvat

* Lihaskireydet vähenevät (hieronta rentouttaa lihaksia ja vähentää sidekudosjännityksiä)

* Kiinnikkeet pehmenevät

* Nopeuttaa rasituksesta palautumista

* Koira liikkuu paremmin ja kuormittuu oikein

LIHASVAURION TÄYDELLINEN PARANEMINEN VOI KESTÄÄ JOPA 6-12 VIIKKOA!

Hieroa EI kannata mikä koirallasi on yksi tai useampi seuraavista: infektio, verenvuotoa, kasvaimia, kuumetta, sydänvika. Vammautunutta lihasta ei myöskään pidä hieroa liian aikaisessa vaiheessa.  Epäselvissä tapauksissa selvitä omalta eläinlääkäriltäsi, ettei koirallasi ole hierontaa estäviä sairauksia.

September 24, 2007

Koulutettu koirahieroja
Sanna Hult
050 5442236 (iltaisin)
sanna (ät) canismusculus.com

Powered by WordPress, Designed by: Sensuroitu.net